Kokosová, mandlová, pistáciová, arašídová, pekanová – to a mnoho dalších patří mezi zástupce oříškových mouk. Ty se výborně hodí především na přípravu dezertů, které tím pádem dělají mnohem zdravějšími. Ozdobit si jimi ale může také snídaně, smoothie nebo třeba zmrzlinové poháry.
Jejich velkou výhodou je to, že jsou bezlepkové, takže je mohou i lidé trpící celiakií. Navíc na rozdíl od klasické bílé pšeničné mouky jídlo obohatí o minerální látky, vitamíny, zdravé tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, bílkoviny a mnoho dalších prospěšných látek. A jaké druhy známe?
- Vlašské ořechy patří mezi velmi oblíbený druh ořechů v našich končinách, který posiluje nervovou soustavu a zklidňuje ji. Jemně namletý se perfektně hodí do raw stravy a jiných dezertů.
- Mandle obsahují nejvíce vlákniny, nejlepší je pomlet nepražené blanšírované (bílé mandle zbavené slupek) kusy na jemno, potom se skvěle hodí taktéž pro raw stravu.
- Kešu vynikají zase vysokým obsahem zinku a hořčíku, které zlepšují paměť a imunitu. Jsou snadno stravitelné a pomleté jsou vhodné na pečení či jako základ proteinových tyčinek.
- Arašídová mouka https://www.nakliceno.cz/mouky/arasidova-mouka-500g/ je vhodná do korpusů a vyrábí se pomletím pražených arašídů. Ty podporují krvetvorbu, působí coby prevence zubního kazu a mají vysoký obsah pozitivních látek pro organismus.
- Lískové oříšky zase pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi, pomletím získáme mouku výrazné chuti, která lahodí ve spojení s čokoládou.
- Pistácie jsou vhodné pro jedince snažící se zhubnout, protože jsou až čtyřikrát méně kalorické než ostatní ořechy. Podporují imunitu, dobrou náladu a skvěle působí též na svaly. Namletím získáme luxusní prášek, který se skvěle hodí do mnoha dezertů i raw stravy.
- Oproti tomu pekanové ořechy jsou velmi tučné. Tělu ale prospívají jinak – podporují funkce srdce či snižují cholesterol. Skvěle zapadají do cukrářství a ty luxusnější druhy zákusků.
- Para ořechy obsahují spoustu selenu, který preventivně působí proti mnoha onemocněním. Jsou ale velmi kalorické, takže pokud hubnete, musíte být opatrní a nepřehánět to s nimi. Opět se hodí pro cukráře, ale také raw stravy a pekaře.