Kolagen je bílkovina, která je pro naše tělo naprosto klíčová. S přibývajícím věkem naše tělo ztrácí schopnost produkce kolagenu. Je to přirozené. To vede k projevům stárnutí, což jsou třeba vrásky, bolest kloubů nebo povadlá pleť. Naštěstí, existují zdroje kolagenu, které nám mohou pomoci tyto dopady zmírnit. Jaké jsou ty nejlepší zdroje?
Vývar z kostí
Vývary, které jsou vytvořené z kostí, chrupavek a různých tkání masa, jsou obecně považovány za jeden z nejlepších zdrojů kolagenu. Kromě kolagenu obsahují i důležité minerály a aminokyseliny, které podporují naše zdraví. Příprava je jednoduchá a dobrý vývar může sloužit jako oběd, svačina i večeře.
Rybí kůže
Zejména v rybích kůžích se skrývá mnoho kolagenu. Pro tento účel jsou nejlepší tučné ryby, jako třeba losos, tuňák či makrela. Rybí kolagen je navíc velmi dobře vstřebatelný. Pokud si uděláte rybu, konzumujte ji i s kůží.
Maso
Všeobecně maso je pro doplnění kolagenu velmi dobré. Ať už se jedná o hovězí, kuřecí, vepřové, nebo jiné. Zejména, pokud se v mase nachází hodně pojivové tkáně. Pokud chcete doplnit kolagen, vyhýbejte se libovému masu.
Zelená zelenina
Zelenina jako je špenát, kapusta či brokolice. Ty jsou pro vás důležité. Obsahují minerály, které podporují tělo v produkci kolagenu. Kromě toho, v této zelenině se skrývá spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Ořechy a semínka
Ořechy a různá semena jsou plné omega-3 mastných kyselin. Ty podporují naše zdraví a mají blahodárný vliv na naši pokožku. To napomáhá, aby naše pleť zůstala více hydratovaná. Zejména jsou dobré mandle, kešu ořechy, lněná semínka a chia semínka.
Doplňky stravy
Na trhu je v současnosti celá řada doplňků stravy, které obsahují kolagen. Důležité je, že se jedná hydrolyzovaný kolagen. Ten je dostupný z mnoha zdrojů, například hydrolyzovaný rybí kolagen. Pokud je kolagen hydrolyzovaný, rozkládá se na drobné peptidy, které usnadňují jeho vstřebávání.